دسته بندی | نفت و گاز |
بازدید ها | 0 |
فرمت فایل | zip |
حجم فایل | 97 کیلو بایت |
تعداد صفحات فایل | 83 |
-1-مقدمه ای بر اکسیداسیون :
اکسیداسیون ترکیبات متفاوت آلی از دیر باز حائز اهمیت فراوان بوده و تا کنون اکسید کنندههای متفاوتی برای اکسید کردن ترکیبات آلی تهیه و به بازار عرضه شده است. لذا یکی از هدفهای شیمی دانان آلی تهیه یک روش ساده و مناسب برای یافتن معرفهای ارزان قیمت برای اکسید کردن ترکیبات مختلف است ، زیرا با استفاده از اکسید کننده های مناسب می توان ترکیبات آلی را که در چند مرحله سنتز می شوند را در یک مرحله آسانتر سنتز نمود . به همین دلیل اکسیدکننده های زیادی مورد بحث و بررسی قرار گرفته اند که فقط تعداد کمی از آنها کاربرد علمی و عملی پیدا کرده اند پس تهیه اکسید کننده هائی که پایداری قابل توجهی داشته باشند در شرایط ملایم و خنثی و در حلال های آلی (بدون پروتون) بتوانند ترکیبات مختلف را با بازده خوب اکسید نمایند مورد توجه خاص قرار گرفته است. بهمین دلیل تعویض اکسی آنیون ها - لیگاندها کاتیون اثر زیادی در خواص فیزیکی و شیمیایی اکسید کننده ها دارد .
یکی از راههای افزایش کارائی اکسید کننده ها استفاده از نگهدارنده ها می باشد مانند سیلیکاژل ، غربالهای مولکولی و بعضی از مواد پلیمری که نقش زیادی در افزایش بازده دارند، به عنوان مثال سیلیکاژل باعث می شود که مواد اولیه و مصرف شده در خلل و فرج این ماده قرار گرفته و درنتیجه باعث افزایش غلظت موضعی و سرعت واکنش می شود که این امر در دارو سازی و صنعت استفاده و کاربرد بسیار مؤثری دارد .
به طور کلی معرف هایی که برای اکسیداسیون ترکیبات آلی به کار می روند 3 دسته اند:
الف) مشتقات فلزات واسطه
ب) اکسیژن – ازن پراکسیدها
ج) سایر معرف ها :] 1[
واکنشهای اکسیداسیون که در شیمی اهمیت بیشتری دارند عبارتند از :
1-1-1-اکسیداسیونالکل به الدئیدها و کتونها که این تبدیل بوسیله مواد زیرصورتمیگیرد .
1-1-1-1-اکسیداسیون توسط فلزات واسطه :
یکی از مهمترین فلز واسطه ای که در اکسیداسیون بیشتر کاربرد دارد کروم (VI) است. کروم VI بسته به غلظت و PH آن در محلول آبی (پروتون دار) متفاوت عمل می کند . در استیک اسید کروم (VI) بصورت مخلوطی از اسید استیک و اسید کرومیک به صورت معادله (1) وجود دارد .
معادله 1 :
درپیریدین-پیوندکروم –نیتروژن بوجود می آید
معادله2
حالت اکسایش کروم در ترکیبات فوق شش بوده و از جمله اکسید کنندههای قوی میباشد قدرت اکسیدکنندگیکروم (VI) وابسته به حلال وشرایطمحیط میباشد . این معرفها الکل را به الدئیدها و یا کتون های مربوط اکسید می کند .
مکانیسم اکسیداسیون الکلها بصورت معادلات زیر می باشد
معادله 3 :
معادله 4 :
اکسنده دیگری که دارای کروم بوده و بسیار مؤثر می باشد پیریدنیوم کلروکرومات اسید (PCC) که با حل کردن اکسید کروم (VI ) در کلرید ریک و اسید سپس افزودن پیریدین بدست می آید . این معرف توانایی تبدیل الکلها را به آلدئیدها یاکتونها را دارد .
معرف پیریدینیوم کلروکرومات در متیلن کلرید یک اکسنده مناسب برای اکسید کردن موقعیت آلیلی می باشد .
1-1-1-2 - اکسیداسیون بوسیله اکسیژن – ازن – پر اکسیدها
این ترکیبات می توانند برای اکسید کردن گروههای مختلف در شرایط متفاوت مورد استفاده گیرند بعنوان مثال الکلها در حضور ازن اکسید شده و ازونولیز می شوند و بسته به شرایط واکنش آلدئید یا کتون می دهند .
1-1-1-3 -اکسیداسیون بوسیله سایر معرف ها
معرف های زیادی برای اکسید کردن ترکیبات مختلف سنتز شده و مورد استفاده قرار می گیرند که هر کدام نقش خاصی را ایفا می کنند و در عمل انتخاب گری دارند ، به عنوان مثال سیلینیوم دی اکسید یک معرف مناسب می باشد که ترکیبات آلیلی را اکسید می نماید . محصولات با توجه به شرایط واکنش می تواند ترک