دسته بندی | شیمی |
بازدید ها | 1 |
فرمت فایل | doc |
حجم فایل | 112 کیلو بایت |
تعداد صفحات فایل | 57 |
انتخاب روشی مناسب جهت بازسازی خلاءهای آماری بارندگی
-1- مقدمه و هدف
اولین قدم در بررسیهای علمی- مهندسی مربوط به محیط نظیر پروژه های آبی،تحقیقات منطقه ای هواشناسی کشاورزی و نظایر آن ، مطالعات هواشناسی است، به طوریکه مطالعات سایر بخشها، مانند هیدرولوژی، سیلخیزی، فرسایش و رسوب ، و پهنه بندی های آگروکلیمایی وغیره بر آن متکی است.
بدیهی است دسترسی به دادههای کافی و دقیق شبکه ایستگاههای هواشناسی از یک طرف موجب کوتاهتر شدن مدت مطالعات گردیده و از طرف دیگر موجب بر آورد دقیقتر پارامترهای هدف و تقلیل هزینه های اجرایی طرحها می گردد.
از آنجا که آمار هواشناسی و به ویژه بارندگی در ایران با خلاءهای گسترده ناشی از عدم دیدهبانی یا مشکوک بودن ارقام مواجه است، لذا دستیابی به یک روش صحیح بازسازی خلاءهای آماری ضروری به نظر میرسد.
آنچه در این پژوهش دنبال میشود انتخاب روشی مناسب جهت بازسازی خلاءهای آماری بارندگی میباشد به طوریکه آمار بازسازی شده با آنچه واقعیت داشته ولی به دلایلی ثبت نگردیده حتی الامکان نزدیک باشد.
1-2- فرایند بارش و ویژگیهای آن
1-2-1- بارش
بارش شامل کلیه نزولات جوی مانند باران، برف و تگرگ میباشد که در اقلیم های مختلف باران و یا برف قسمت عمده از آن را تشکیل میدهد. بارش یکی از ورودی های اصلی سیکل هیدرولوژی میباشد. بارندگی در مناطق مرطوب با پراکنش منظم و در تمام طول سال اتفاق میافتد، در حالیکه در مناطق خشک و نیمه خشک پراکنش نامنظم است و حتی گاهی در یک بارندگی کوتاه مدت بیش از 50% بارندگی سالانه بوقوع میپیوندد.
1-2-2- فرایند بارش
به طور کلی مکانیسم بارندگی ناشی از افزایش رطوبت نسبی هوا تا حد معینی است که این پدیده یا در اثر تبخیر از سطح آب یا سطوح نمناک یا در اثر کاهش دمای هوا حاصل میشود و یا ممکن است تلفیقی از این دو باشد.
سرد شدن هوا در طبیعت عمدتاً معلول صعود هواست. در این عمل که تقریباً به حالت آدیاباتیک میباشد. هوا ضمن صعود به علت کاهش فشار سرد میشود. مکانیسمهای اصلی صعود هوا عبارتند از صعود جبههای، صعود کوهستانی، صعود جابجایی و صعود سیکلونی.
چرخه آبی در اتمسفر سه مرحله مجزا از هم تشکیل میدهد که عمدتاً عبارت از تبخیر، تراکم و بارندگی هستند. تفاوت تبخیر و تراکم امری واضح و روشن است ولی تفاوت تراکم و بارندگی توضیح بیشتری نیاز دارد.
به طور کلی فرایند تراکم شامل یک انباشتگی حداکثر از مولکولهای بخارآب تا رسیدن به حد ذرات ریز است در صورتیکه فرایند بارندگی، مرحلهای از پیوستن ذرات ریز یا قطرکها و سیکل قطرات مایع و یا تراکمی از بلورهای یخ میباشد.
عمل تراکم احتیاج به یک هسته[1] که هسته تراکم[2] نامیده شده دارد تا مولکولهای آب در اطراف آن جمع شوند. ذرات گرد و خاک معلق در هوا میتوانند به عنوان هستههای تراکم عمل کند. ذرات دارای یون روی هستهها اثر میکنند، زیرا یونها با داشتن الکتریسیته ساکن مولکولهای آب را در باندهای قطبی خود جذب میکند. یونها در اتمسفر شامل ذرات نمک ناشی از تبخیر از سطح دریا و یا ترکیبات سلفور و نیتروژن ناشی از احتراق میباشند. قطر این ذرات از 3-10 تا 10 میکرون تغییر میکند که این ذرات به عنوان هواویز[3] شناخته میشوند. برای مقایسه باید متذکر شد که اندازه یک اتم حدود 4-10 میکرون است، بنابراین کوچکترین هواویز ممکن است فقط از چند اتم تشکیل شده باشد.
قطرات ریز که در اثر حرکت تلاطمی حمل میشوند بوسیله تراکم و برخورد با ذرات مجاور خود رشد میکند تا اینکه به اندازه کافی بزرگ شوند، این عمل تا آنجا ادامه می یابدکه نیروی جاذبه زمین بر اصطکاک غالب شود و شروع به ریزش کنند. افزایش بیشتر اندازه قطرات در نتیجه برخورد آنها با قطرات دیگر در مسیر ریزش صورت میگیرد. گاهی وقتیکه قطره به سمت پائین حرکت میکند هنگام عبور از لایههای گرمتر تبخیر میشود و اندازه قطره کاهش یافته و بنابراین ممکن است قطره باز به اندازه یک هواویز تبدیل شود و به واسطه حرکت تلاطمی هوا به سمت بالا حرکت کند در حرکت به سمت بالا فقط یک سرعت 5/0 سانتیمتر بر ثانیه کافی است تا یک قطر 100 میکرونی را حرکت دهد. (محمدپور، 1373)
چرخه تراکم، ریزش، تبخیر و صعود به طور متوسط حدود 10 بار قبل از اینکه قطره به اندازه بحرانی حدود 1/0 میلیمتر برسد اتفاق میافتد.
1-2-3- انواع بارندگی
هوای مرطوب در اثر صعود و سرد شدن به مرحلهای میرسد که دیگر قادر به نگهداری رطوبت خود نیست ،در نتیجه تولید بارندگی نموده که بر مبنای نحوه صعود هوای مرطوب، بارندگیها را به صورت زیر تقسیمبندی میکنند:
الف- بارندگیهای همرفتی[4]
در اتمسفر آرام هوای اشباع و غیر اشباع مجاور سطح زمین بر اثر تشعشعات خورشید بویژه به روش غیر مستقیم گرم و در نتیجه منبسط شده و به طور عمودی جابجا میشود. در حین صعود بسته به وضعیت رطوبتی طبق گرادیان آدیاباتیک خشک (یعنی 10 درجه سانتیگراد به ازاء هر کیلومتر) و یا آدیاباتیک اشباع (یعنی 4 تا 8 درجه سانتیگراد به ازاء هر کیلومتر) سرد شده و در یک ارتفاع که ارتفاع تراکم نامیده میشود به نقطه میعان میرسد. از این ارتفاع به بالا ابرها شروع به تشکیل شدن میکند و اگر جریان قائم اولیه جابجایی شدت داشته باشد،این عمل میتواند مدتها ادامه یابد. مسلماً سیستم ابر حاصله پس از رسیدن به نقطه سرد و یا دارای تلاطم نسبتاً شدید،ایجاد باران خواهد نمود. بنابراین بارندگیهای حاصل که به کنوکسیون شهرت دارند محصول هوای گرم بوده که اغلب با رعد و برق و طوفان همراهند. قسمت اعظم این بارندگیها به صورت باران و یا همراه با تگرگ میباشد. این بارندگیها عمدتاً در مناطق گرمسیری و استوایی دیده میشود، چون در آنجا بر اثر ضعف عادی بادها جریانات هوا اغلب عمودی است. بارندگیهای کنوکسیون در مناطق معتدله نیز در فصول گرم به صورت طوفانهای تابستانی و موضعی خیلی شدید ایجاد میشوند البته باید دانست که تمام طوفانها از مکانیسم بارندگی کنوکسیون نتیجه نمیشوند.
دسته بندی | شیمی |
بازدید ها | 1 |
فرمت فایل | doc |
حجم فایل | 147 کیلو بایت |
تعداد صفحات فایل | 191 |
دستورالعمل دفع زائدات شیمیایی خطرناک مایع (مطالعه موردی برکههای تبخیری)
فهرست
عنوان صفحه
چکیده ...............................................................................................................
مقدمه ...............................................................................................................
علت انتخاب موضوع.........................................................................................
اهداف تحقیق.....................................................................................................
1-1-1) شناسایی مواد زائد خطرناک (تقسیمبندی)..........................................
1-1-1-1) تعاریف و دستهبندی مواد زائد خطرناک........................................
1-1-1-2) طبقهبندی مواد زائد خطرناک.........................................................
1-1-1-3) فهرست مواد زائد خطرناک ارائه شده توسط جامعه ...................
اقتصادی اروپا..................................................................................................
1-1-1-4) طبقهبندی مواد زائد خطرناک در اتریش........................................
1-1-2) اثرات بهداشتی و زیست بهداشتی و زیست محیطی مواد ..................
زائد خطرناک ...................................................................................................
1-1-2-1) اهمیت نسبی مواد زائد خطرناک در ایجاد مخاطرات بهداشتی.......
1-1-2-2) چگونگی آلودگی محیط زسیت توسط مواد زائد خطرناک..............
1-1-2-2-1) آلودگی آبهای زیرزمینی............................................................
1-1-2-3) اثرات تری کلرواتن - دی کلروتیلن................................................
1-1-2-4) اثرات 1 و 2 دی کلرواتان .............................................................
1-1-2-5) اثرات تتراکلرواتن (تتراکلرواتیلن، پرکلرواتیلن) .............................
1-1-2-6) اثرات تتراکلرید کربن......................................................................
1-1-2-7) اثرات بنزن و اکلیل بنزنهای سبک.................................................
1-1-2-8) اثرات کلروفرم................................................................................
1-1-2-8) اثرات کلروفرم ...............................................................................
1-1-2-9) اثرات اواواتری کلرواتان ...............................................................
1-1-2-10) اثرات تری کلرواتیلن....................................................................
1-1-2-11) اثرات کلروبنزنها.........................................................................
1-1-1-12) اثرات کلرونیل...............................................................................
1-1-2-13) اثرات جیوه...................................................................................
1-1-2-14) اثرات ناشی از مس......................................................................
1-1-2-15) اثرات ناشی از سرب....................................................................
1-1-2-16) اثرات آزبستوز.............................................................................
1-1-2-17) اثرات سیانیها (نمکهای محلول)...................................................
1-1-3) قوانین و مقرارت مواد زائد خطرناک در جهان (استانداردها)............
1-1-3-1) قوانین و مقرارت کنترل مواد زائد خطرناک در آمریکا..................
1-1-3-1-1) مسئولیتهای تولید کننده...........................................................
1-1-3-1-2) مسئولیتهای حمل کننده............................................................
1-1-3-1-3) مسئولین متصدیان و دارندگان تسهیلات تصویه، ....................
ذخیره و دفع.....................................................................................................
1-1-3-1-4) مقرارات بازدیدها.......................................................................
1-1-3-1-5) مقرارت مربوط به آموزش پرسنل............................................
1-1-3-1-6) مقرارت مربوط به پیگیری، ثبت و ارائه گزارشات.....................
1-1-3-3) مقررات کنفرانسیون بازل.............................................................
1-1-4) روشهای تصویه و دفع مواد زائد شیمیایی خطرناک مایع................
1-1-4-1) بازیافت و تهویه مواد زائد خطرناک مایع صنعتی..........................
1-1-4-2-1) کورههای زباله سوز..................................................................
1-1-4-2-1-1) سوزانندههای تزریق مایع......................................................
1-1-4-2-2) مخازن سطحی...........................................................................
1-1-4-2-3) تزریق در چاه عمیق...................................................................
1-1-4-2-4) کاهش حجم مواد زائد خطرناک.................................................
1-1-4-2-5) ذخیرهسازی و نگهداری مواد زائد خطرناک در معادن.............
1-1-4-2-6) انتخاب معدن و دفن بهداشتی مواد خطرناک.............................
1-1-4-2-7) انبار کردن و استفاده کردن از لایههای نفوذناپذیری ..............
برای کنترل مواد زائد خطرناک........................................................................
1-1-4-2-8) دفن مواد زائد خطرناک..............................................................
1-4-2-8-1) انواع روشهای دفن مواد زائد خطرناک ...................................
بخش دوم
1-2-1) شناسایی سیستمهای تبخیری.............................................................
1-2-1-1) تبخیر و تعرق (با بستر و بدون بستر جاذب) ................................
1-2-1-1-1) تشریح .......................................................................................
1-2-1-1-1) کاربرد سیستمهای تبخیر و تعرق..............................................
1-2-1-1-3) فاکتورهای عملکرد مؤثر در سیستمهای تبخیر و تعرق............
1-2-1-1-4) خصوصیات و نمای سازهای ....................................................
1-2-1-2) فاگونهای تبخیری (با نفوذ و بدون نفوذ) .....................................
1-2-1-2-1) کاربرد لاگونهای تبخیری.........................................................
1-2-1-2-2) فاکتورهای عملکرد مؤثر در لاگونهای تبخیری........................
1-2-1-2-3) شکل سازهای حوضچهی تبخیر.................................................
1-2-2) مبانی طراحی.......................................................................................
1-2-2-1) عوامل مؤثر در مقدار تبخیر...........................................................
1-2-2-1-1) اثر گرما در میزان تبخیر............................................................
1-2-2-1-2) تأثیر باد در مقدار تبخیر............................................................
1-2-2-1-3) تأثیر فشار جو در میزان تبخیر..................................................
1-2-2-1-4) تأثیر مواد محلول در میزان تبخیر.............................................
1-2-2-1-5) تأثیبر شکل و طبیعت سطح در مقدار تبخیر...............................
1-2-2-1-6) اندازهگیری مقدار تبخیر.............................................................
1-2-2-2) بارش و نزولات آسمانی.................................................................
1-2-2-2-1) تأثیر عوامل جغرافیای در مقدار بارش......................................
1-2-2-2-2) تأثیر زمان در تغییرات بارش....................................................
1-2-3) انتخاب محل .......................................................................................
1-2-3-1) ارزیابی کلی....................................................................................
1-2-3-1-1) معیارهای مهندسی ....................................................................
1-2-3-1-2) معیارهای زیست محیطی............................................................
1-2-3-1-3) معیارهای اقتصادی ..................................................................
1-2-3-3) چشمانداز طبیعی.............................................................................
1-2-3-4) خصوصیات خاک و مکانیزم کنترل آلودگی...................................
1-2-3-5) حفاظت از کیفیت آب در محل دفع..................................................
1-2-4) استفاده از پوششهای غیرقابل نفوذ در برکههای تبخیری................
1-2-4-1) دستهبندی پوششهای....................................................................
1-2-4-2) ارزیابی نشت..................................................................................
1-2-4-4) معرفی انواع پوششهای برکههای تبخیری....................................
1-2-4-4-1) درزگیری طبیعی و شیمیایی.......................................................
1-2-4-4-2) پوششهای ژوئسنتیک ..............................................................
1-2-4-4-3-1) ژئوتکستیایل .........................................................................
1-2-4-4-3-2) ژئوممبران.............................................................................
1-2-4-4-3-2-1) پوششهای پلی اتیلن متراکم.............................................
1-2-4-4-3-2-2) اساس فلسفه طراحی ژئوممبران.......................................
1-2-4-4-3-2-3) مشخصات فنی لایههای ژئوسنتتیک..................................
1-2-4-4-3-2-4) روش نصب و اجرای پوششهای HDPE .....................
1-2-4-4-3-2-5) نگهداری و انبار لایههای ژئوسنتتیک ...............................
1-2-4-4-3-2-6) استاندارد نصب لایه های ژئوسنتتیک...............................
1-2-4-4-3-2-7) موارد استفاده ژئوممبران برای نفوذ ناپذیر ساختن.........
1-2-4-4-3-3) عوامل مؤثر بر انتخاب نوع پوشش.......................................
1-2-4-4-3-4) مسائل پوششهای بتنی و مراحل اجرای .............................
لاینینگ و راهکار مشکلات آن ..........................................................................
1-2-4-4-3-5) برخی از علل ترک خوردگی در پوشش بتنی .......................
حوضها و راهکارها.........................................................................................
فصل دوم
2-1) گردآوری اطلاعات .................................................................................
3-2) مطالعه بر روی مطالب گردآوری شده....................................................
2-3) فرضیات مدل...........................................................................................
2-4) معیارهای طرح.........................................................................................
1-4-1) آب باران در آبگیری حوضچه..........................................................
2-4-2) آب فرآیند ورودی...............................................................................
2-4-3) تولید فاضلاب......................................................................................
2-4-4) تبخیر...................................................................................................
2-4-5) چرخش موجی در اثر باد مداوم.........................................................
2-5) روش محاسبه..........................................................................................
2-5-1) حصول مساحت سطحی دلخواه حوضچه با تکرار آزمایش...............
2-5-2) تنظیم عمق لاگون برای ورودی بیش از حد متوسط..........................
2-6) نتایج سایز بعدی لاگون...........................................................................
2-7) آب تعادل.................................................................................................
2-7-1) بهسازی معیارهای طرح......................................................................
2-7-1-1) بارش .............................................................................................
2-7-1-3) تبخیر...............................................................................................
2-7-2-1) حداکثر آب تعادل............................................................................
2-7-2-2) حداقل آب تعادل.............................................................................
فصل سوم
3-1) نتایج.........................................................................................................
3-2) نحوة عملکرد مدل....................................................................................
3-3) نتیجه طرح................................................................................................
3-3) نتیجه طرح................................................................................................
3-4) ارائه سیستم لایهبندی برای برکههای تبخیری........................................
3-4-1) سیستم لایهبندی ژئووسنتیک و بتن مسلح..........................................
3-4-2) سیستم لایهبندی ژئوسنتیک و خاک اصلاح شده................................
3-4-3) سیستم لایهبندی خاکی........................................................................
فصل 4
4-1) بحث و نتیجهگیری...................................................................................
4-2) ارائه پیشنهادات.......................................................................................
منابع..................................................................................................................
چکیده انگلیسی..................................................................................................
چکیده
دفع مواد زائد خطرناک مایع یکی از مباحث جدی و عمدة دانش و تکنولوژی محیط زیست میباشد. و این دفع میبایست بر شالودة قوانین و راهکارهای مهندسی و استانداردهای دقیق و روشن مبتنی باشد. از این رو قبل از دفع این مواد بررسی رو شمای مختلف دفع با توجه به شرایط محلی و موقعیتهای مکانی و اقلیمی و شرایط اقتصادی برای انتخاب یک روش مناسب و بهینه جهت دفع حائز اهمیت میباشد.
در این تحقیق پس از شناسایی و طبقهبندی پسابهای خطرناک مایع اثراث زیست محیطی آنها و همچنین قوانین و استانداردهای بینالمللی به طور اجمالی بررسی شد. و پس روشهای مختلف دفع پسابهای خطرناک مایع تشریح گر دید و از میان روشهای مختلف دفع این موارد، لاگونهای تبخیری به عنوان یکی از راهکارهای مهندسی و فنی دفع این مواد با توجه به شرایط آب و هوایی و اقتصادی ایران مورد بررسیهای فنی و اقتصادی قرار گرفت و در آخر سیستم تبخیری فوق با توجه به آمار بارش و تبخیر شهر اصفهان و فاضلاب فرض شدة ورودی 14300 متر مکعب در سال، طی دورة 10 ساله طراحی و مدلسازی کامپیوتری گشت و نتایج بدست آمده از مدل کامپیوتری حوضچة تبخیری با ابعاد 60×120 متر و عمق 5/2 متر با شیب 2 به 1 بود که لاگون طرح شده پس از چک شدن حداکثر عمق فاضلاب در طول بهرهبرداری 10 ساله برابر 81/1 متر بود که این رقم بیانگر طراحی مناسب و بهینه حوضچه با توجه به شرائط جوی و دادههای مفرض میباشد و در آخر سه سیستم لایهبندی جهت نفوذ ناپذیر ساختن حوضچهها معرفی گردید که با توجه به برآورد هزینه و نوع زائدات خطرناک دفع شده در حوضها بهترین گرینه جهت دفع سپابهای بسیار خطرناک صنایع سیستم لایه بیندی ژئوسنتتیکی همراه با بتن مسلح پیشنهاد گشت که هزینه نصب و تهیة و آزمایشان هر متر مربع آن با توجه به فهرستهای انبیه سازمان مدیریت و برنامهریز کشور در سال 1383 و مذاکرات با شرکتهای سازند، 142950 ریال برآورد شد.
فصل اول
مقدمه
تولید پسماند، پیامد ناگزیر و وجه مشترک تمامی فرآیندهای تولید، توزیع و مصرف مداد و انرژی در جوامع کنونی است. بخشی از این پسماندها به دلیل آثار و عوارض حاد و یا مزمنی که بر سلامت انسان و کیفیت محیط زیست بر جای می نهند، تحت عنوان پسماندهای زیانبار، پسماندهلای خطرناک یا پسماندهای ویژه تعریف و دستهبندی شدهاند. بزرگترین بخش از اینگونه پسماندها از تولید و مصرف میلیونها ماده شیمیایی سرچشمه میگیرند که در قرن حاضر به جوامع و طبیعت معرفی شدهاند و مکانیزم دفاعی طبیعی برای مقابله با آنها وجود ندارد.
در سال 1983 حداقل 365 میلیون تن پسماند خطرناک در کشور امریکا تولید شدهاست. که معادل با 3/4 کیلوگرم به ازاء هر نفر در روز میباشد.
[salcedo, R.N, 1989]
تا پنجاه شاه پیش از این، توجهی به مسأله پساندهای خطرناک نمیشد. وقوع برخی حوادث در کشورهای صنعتی سبب شد که افکار عمومی نسبت به این مساله حساسیت نشان دهد و این حساسیت موجب وضع قوانین و مقرارت پیچیده و معضل برای مدیریت جامعه فرآیندهای تولید، نگهداری، حمل و دفع این مواد شده است.
از جمله این حوادث میتوان به واقعه لاو کانال در امریکا و سوسو در ایتالیا اشاره کرد که هر دو منجر به آلودگی شدید محیط و مرگ انسانها شدند.
حل و فصل مشکلات ناشی از تولید پسماندهای خطرناک بسیار پرهزینه است. میزان هزینههایی که در عرصه مدیریت پسماندهای خطرناک در کشورهای توسعهیافته به مصرف میرسید بین 1 تا 10 دلار به ازاء هر نفر در سال متغییر میباشد.
[ Yakwitz, Harvy, 1988]
در کشورهای در حال توسعه، مصرف بیرویه مواد شیمیایی از قبیل سموم کشاورزی سوختها و مواد نفتی، کودها و داروها و سایر مواد (که گاه با سوبسیدهای دولتی عرضه میشوند)، فقدان مقرارت و آگاهی و حساسیت عمومی و فقدان دانش و تخصص در نهادهای دولتی موجب پدید آمدن ناهنجاریهای فراوان در مدیریت پسماندهای خطرناک شده است. ریخت و پاش مواد شیمیایی خطرناک و دفع نامناسب این مواد همراه با زبالههای شهری و فاضلابها در کشور ما امری است کاملاً مشهود، روزمره و فراگیر. در عین حال، بخشی قابل توجهی از مشکلات مربوط به پسماندهای شیمیایی از کشورهای پیشرفته به کشورهای در حال توسعه منتقل میشود به عنوان مثال علیرغم منع شدید مصرف بیفنیلهای پلی کلره در کشورهای پیشرفته، هنوز هم این مواد به کشور ما وارد می شود و در صنعت تولید و انتقال نیروی برق به مصرف میرسد. از این رو راهکار و روش دفع این پسماندها به دلیل خطرناک بودنشان حائز اهمیت میباشد لذا هر کدام از راهکارهای دفع پسماندهای خطرناک میبایست تمام مراحل دفع این مواد را در برگیرد و در این میان دفع به روش لاگونهای تبخیری به عنوان یکی از روشهای دفع در مناطق گرمسیر؛ به دلیل توجیه اقتصادی و سهولت عملیات ساخت و سادگی دفع از اهمیت ویژه برخوردار است. از این رو در این تحقیق پس از مرور اجمالی بر روشهای مختلف دفع مواد زائد خطرناک، روش لاگونهای تبخیری به عنوان یکی از روشهای دفع پسابهای خطرناک با توجه به شرایط اقلیمی، جغرافیایی و اقتصادی ایران مورد بررسی فنی و اقتصادی قرار گرفته شده است.
علت انتخاب موضوع:
با توجه به اینکه برخی از صنایع آلودگیها و پسابهای خطرناکی که ایجاد میکند که اثرات مخرب زیست محیطی دارند لذا لاگونهای تبخیری یکی از راهحلهای پیشنهادی برای دفع پسابهای خطرناک مایع میباشد؛ که در مناطق گرمسیر کاربرد دارد و با توجه به اینکه هیچ دستورالعملی برای طراحی و ساخت برکههای تبخیری در داخل کشور وجود ندارد لذا هدف از این تحقیق ارائه راهکار مناسب جهت دفع مواد زائد خطرناک شیمیایی مایع به روش لاگون تبخیری میباشد
دسته بندی | شیمی |
بازدید ها | 1 |
فرمت فایل | doc |
حجم فایل | 39 کیلو بایت |
تعداد صفحات فایل | 48 |
بررسی آبزیان سد 15 خرداد
چکیده
این پروژه در ایستگاههایی بر روی رودخانه قمرود و سد پانزده خرداد در استان قم انجام گرفت. که هدف از اجرای آن معرفی گونه های مختلف ماهیان و همچنین انواع موجودات نبتیک و سایر جانداران موجود در این منطقه می باشد.
در این بررسی از ادوات مختلف صید, جهت صید انواع ماهیان ساکن و مهاجر ( بومی و غیر بومی ) استفاده گردید ماهیان را پس از صید در فرمالین و نمونه های نبتوز را در الکل فیکس کرده و پس از انتقال به تهران کارهای بیومتری عکس و در آوردن دندان حلقی از نمونه ها انجام گرفته و بعد به کمک استاد راهنما جناب آقای دکتر غلامحسین وثوقی اقدام به شناسایی جنس و گونه آنها شد که این کار در دو فصل بهار و تابستان و در 5 ایستگاه مختلف انجام گرفت بیشتر ماهیان صید شده متعلق به خانواده کپورماهیان بودند که برخی دارای ارزش اقتصادی و برخی فاقد ارزش اقتصادی می باشند .
مقدمه :
هدف از بررسی و مطالعه آبزیان رودخانه ها نهایتاً باعث شناسایی استعدادها و سایر امکانات آبی استان در رابطه با پروش آبزیان می باشد.
در این بررسی علاوه بر مشخصات سد پانزده خرداد – مطالعاتی نیز درباره خصوصیات جغرافیایی و منابع آبی استان قم انجام شده است که در ذیل به آن اشاره می شود.
هدف از بررسی و مطالعه آبزیان رودخانه و منابع آبی شناسایی استعدادهاست که یکی از نکات مهم پروش آبزیان می باشد و از طرفی رشد روز افزون جمعیّت در کشور موجب گشته تا مسئله کمبود پروتئین اهمیت حیاتی پیدا کند لذا علاوه بر استفاده از منبع آبی وسیع کشورمان در جنوب و شمال نباید از منابع غنی آبی که در آبهای داخلی کشور موجود است غافل ماند و امید است که با پژوهش و مطالعات گسترده استعدادهای بالقوه این آبها را بصورت بالفعل در آوریم.
به عبارت دیگر شناسایی ماهیان جهت پی بردن به زیست شناسی آنها و مطالعه بوم سازگانهای آبی اولین قدم محسوب می گردد که بر پایه اینگونه اطلاعات و جمع بندی و پردازش آنها می توان روشهای صید, بهره برداری از نظر زمانی و مکانی و ارزیابی ذخایر و ترمیم ذخایر را تعیین کرده و در اختیار بخشهای اجرائی قرار داد.
فصل اول
محیط شناسی
1-1 زمین شناسی :
به طور کلی دوران سوم قسمت مهمی از نواحی اطراف قم به واسطه دریای مدیترانه مرکزی پوشیده بوده و رسوبات و ته نشینهای دریای مزبور اکنون در اطراف کوههای شاه جمال – نرداغی – دوبرادران – خضر – کیکویه – و سایر کوههای شهرستان قم دیده می شود.
آثار دریای مزبور در نقاط نامبرده همان رسوبات ماکاکر ( آهک ) و بعضی اوقات سنگهای گچی و سنگهای نمکی می باشند که متعلق به دوره میوسن از دوران سوم است که در تمام تشکیلات میوسن مارنهای خاکستری و طبقات گچ و کنگلومرا شناخته شده است در روی طبقه گفته شده و در زیر تشکیلات میوسن سنگهای سبز و آهکهای ماسه دار دیده می شود که محتوی فسیل خارپوستانی از فامیل کلیپتاسترید و به خصوص جنس اسکوتلاسوبر و توندرا می باشد.
دسته بندی | شیمی |
بازدید ها | 1 |
فرمت فایل | doc |
حجم فایل | 42 کیلو بایت |
تعداد صفحات فایل | 48 |
پتانسیل بیوتکنولوژیکی ( زیست تکنولوژیکی ) تراستوکسیتدها
چکیده:
ترانستوکیتریدها میکروهترومتروفهای آبزی رایجی هستند که از نظر طبقاتی در گروه جلبکهای هتروکونتاقرار میگیرند.
تحقیقات اخیر نشان دادهاند که تعدادی از نژادهای تراستوکیتریدها را میتوان کشت کرد و بدین ترتیب به زیست تودههای فراوانی دست یافت که دارای مقادیر زیادی چربی و اسیدهای چرب اشباع نشده [1] میباشند.
شواهد نشان میدهند که بازده سلولی و تولید pufa توسط نژادهای ترانستوکیتریدها با ترکیب پارامترهای فیزیکی و شیمیایی کشت میتوانند متغیر هستند. در حال حاضر میکروجلبکهای فتوتروفیک کشت شده روغنهای ماهی منابع اصلی تجاری pufa هستند. کاهش ممکن ذخایر تجاری ماهی و تکنولوژی نسبتاً پیچیده که برای تولید تجاری میکروجلبکها نیاز هستند تحقیق در مورد منابع ممکن pufa را الزامی ساخته است. کشت تراستوکیتریدها و دیگر میکرودهتروتروفهای تولید کننده Pufa را الزامی ساخته است. کشت تراستوکیتریدها و دیگر میکرو هتروتروفهای تولید کنندة Pufa یک جنس را ملی بوده است.
در حقیقت چندین محصول مبنای تراستوکیتریدی اکنون در بازار وجود دارد و تحقیقات در مورد کاربردهای بیشتر هنوز در حال انجام است.
بسیاری از روغنهای ماهی و میکروجلبکی که اکنون در دسترس هستند ساختارهای نسبتاً پیچیده Pufa دارند و این باعث افزایش هزینة تهیه روعن های Pufa با درجة خلوص بالا میگردد. برعکس، تعدادی از تراستوکیتریدها که تاکنون بررسی شده اند. استفاده از روغنهای مشتق شده از تراستوکیتیریدها بتوانند در مقادیر کافی و با هزینه مناسب رشد کنند استفاده از روغنهای مشتق شده از تراستوکیتریدها میتواند هزینة بالای موجود را بار تولید روغنهای میکروبی با درجة خلوص بالا کاهش دهد.
هرچه که بیشتر وجه فواید مواد غذایی و بهداشتی Pufa پی میبریم تقاضا برای تولیدات غنی از Pufa افزایش مییابد. نتایج تاکنون نشان دادهآند که تراستوکیتریدها میتواننند یک بخش مهمی را در عرضةچنین تولیداتی ایفا کنند.
لغات مهم: تراستوکیتریدها، اسید چرب اشباع نشده ،زیست تودهها، کشت تجاری، میکرومترو تروف
پیشگفتار: تراستوکتیریدها میکرومتروتروفهای آبزی رایجی هستند که به شکل [2] و یا گهگاهی به شکل انگلها تغذیه میکنند( پارتر 1990) . تراستوکیتریدها دارای توزیع جغرافیایی وسیعی هستند و نژادهایی دارند که از [3]( با نوگ و اسپرو 1974 ) ،ژاپن ( ناگاتوما و دیگران 1980 ) ، هندوستان ( رااگوکودار 1988 ) ، و استرالیا ( لوئیس و دیگران 1998 ) بدست آمدهآند. اصولاً تراستوکیدیدها که قارچهای نخستین فرض میشوند اخیراً در زیر طبقة تراستوک نیتریدا [4] ( کرومیتسا، هتروکونتا) قرار گرفتهاند و بیشتر با جلبکهای هتروکونت و طبقه بندی میشوند مانند جلبکهای قهوهای و ( دیاتوم ها) کاوالیر- اسمیت و دیگران 1994).
به دنبال توصیف اولیة تراستوکیتریدها ( اسپرو 1936 )، تحقیق کلی در مورد این گروه از ارگانیسمها وجود داشته است تا این که تعدادی مطالعات توصیفی و اکولوژیکی د رسال 1960 ( مانند گلداستین 1963 ؛ کارتنر 1968 ) صورت گرفت.
خاندلای و دیگران ( 1986) استفاده از اسیدهای چرب را به عنوان شاخصهای بیوشیمیایی برای تراستوکیتیردیها در سیستمهای [5] که نامه مورد بررسی قرار دارند. از آن به بعد چندین مطالعه ( که بعداً در این مقاله ذکر خواهند شد) صورت گرفت و در آنها توانایی بعضی نژادهای تراستوکیترید در تولید1) یک زیست تودت نسبتاً بزرگ در کشت،2) یک نسبت بالایی از لیپید به عنوان بخشی از این زیست تودهای و 3) یک نسبت بالایی از اسیدهای چرب غیر اشباع [6] در لیپید مورد بررسی قرار گرفت و به صورت یک کاتالوگ درآمد.
علاقه به اهمیت غذایی [7] در طی دهة گذشته افزایش فراوانی داشته است. وقتی pufa ها اجزاء زندة لازم غشاهای سلولی و بسیاری از سیستمهای سیگنالی سلول باشند، کمبود و نقص pufa میتواند با نقص عملکرد سلولی مرتبط باشد و این خود در نهایت باعث بیماری میگردد.
تعدادی از تحقیقات نشان داده آند که pufa ها مؤلفههای غذایی لازم برای انسانها هستند ( بررسی از سیموپولوس 1989 ؛ تا کاهاتا و دیگران 1998 ) و همچنین در عملیات داروهای خرچنگها و [8] آبز ی استفاده میشوند از ساریگوس و لاگر 1992 ؛ گاستل و دیگران 1994 ، رابرامو 1997).
معمولاُ pufa ها به دو گروه عمده طبقه بندی میشوند مجموعههای فرا؟؟ 6 ( 6-8-یا 56 ) و امگا- 3 ( 3-8-یا 53 ) . از pufa n-6 ، اسیدآراکسیدونیک ( 6-8) 4 : 20 ، AA ) اهمیت ویژهای دارد زیرا یک پیشرو برای بسیاری از پروستاگندینها و ایکوسانوئیدها [9] میباشد. اسیدایکوساپنتا انوئیک{ (3-n ) 5 : 20 ؛ Epa } و اسیددوکوسا هگزاانونیک { ( 3- n ) 6 : 22 ؛ DHA }، دو pufa یا 3-n که توجه بیشتری به خود جلب کردهاند اسیدهای چرب ضروری نامیده شدهاند. Pufa های 3- n وقوع امراض قبلی اکلیلی را کاهش میدهند و ضربه و آرتروس رئوماتوئید را کاهش و میبخشند ( کسنسلا 1987 ) ، شواهد موجود در مورد فواید و خطهاست pufa 3-n برای سلامتی انسان اخیراً توسط تاگاهاتا و دیگران ( 1998) مورد بررسی قرار گرفتهاند. DHA برای توسعة طبیعی بافت عجیبی در کودکان ضروری اسب به خصوص برای چشم وضعتر نقش ممکن این pufa ها در مقابل امراض دیگر ( مانند آسم، خواندن پریش ، افسردگی و تعدادی از اشکال سرطان) نیز تا حد زیادی تنگنایی شده است اگر چه تحقیق بیشتری نیز لازم است ( سیموپولوس 1989 ؛ تا کامهاتا و دیگران 1998 ).
وقتی اهمیت وجود ونسبتهای pufa های مختلف در رژیم غذایی انسان و حیوانات بهتر درک شود ارزش این مؤلفههای غذایی در تعدادی از صنایع افزایش مییابد.
در حال حاضر روغنهای ماهی انتخابی و نمونههای میکرو جلبکی مهمترین منابع صنعتی pufa هستند. با این وجود منابع روغنماهی ممکن است معتبر نباشند. و این به علت قابلیت تغییر و یا نقصهای بعضی از شیلاتما است. یک نکته این است که روغن ماهی کافی در آینده برای برآوردن تقاضاهای فراوان نسبت به روغنهای 3- n وجود نخواهد داشت ( تاکنون 1995 ؛ وارد 1995 ). میکروجلبکهای فتوتروفیک نیز برای تأمین pufa برای عملیاتهای کشت آبی ( واکمن و دیگران 1989 )
با کاربرد اضافی د رتولید[10] ( مکملهای غذایی ) استفاده میشوند.
در مقایسه، سنتز دوربار: pufa های 6- n و 3- n با تراستوکیتریدها و دیگر میکروارگانیسمهای متروتروفیک میتواند یک وسیلة سادمترو ارزان ؟؟ تولید روغن و زیستهای غنی از pufa ارائه دهد. در سالهای اخیر علاقه به اتفای از میکروهتروتروفها به عنوان یک منبع pufa افزایش یافته است ( راتگل 1993 ). میکرومتروتروفها به عناصری برای کشت اوتوتروفها نیاز ندارند ( مانند نور، دیاکسید نور) و بعضی از افراد آنها را یک وسیلة بالقوه و پتانسیلی برای منابع تجاری سنتی pufa در نظر می گیرند. اسید آراکسیدونیک تا مقادیری توسط بعضی از قارچ ها تولید شده است( ساجیبدور و دیگران 1990 ؛ در نظر می گیرند. اسید آراکسیدونیک تا مقادیری توسط بعضی از قارچها تولید شده است( ساجیبدور و دیگران 1990 ؛ گاندی و ویتی 1991) ، نیاز مشخص به کشت ابی برای منابع متناوب pufa جهت تغذیة لا روها و بالعین با عث شده است که باکتریهایی تولید کنندة pufa وسیلهای برای غنی کردن گردانشها( Brachionus plicatilis ؛ یک ارگانیسم زنده برای داروی [11] با این اسیدهای چرب باشند ( واتاناب و دیگران 1992 ، نیکولزودیگران 1996 ، لوئیس و دیگران 1998 ).
یک بخش جالبی از تحقیق در مورد تولید pufa میکروهتروتروفیک به تراستوکتیریدها اختصاص یافته است. این بررسی یک تحلیل مختصری از آن کار است.
تولید pufa توسط ترانستوک تیریدها:
اهمیت DHA در تغذیة حیوانات و انسان در طی دهة گذشته مورد توجه خاص در تحقیقات بوده است. ( سیموپولزر 1989 ، تا کاها تا و دیگران 1998 ). این نوع اهمیت باعث انجام تحقیقات زیادی در مورد منابع ممکن pufa جهت تأکید بر این اسید چرب خاص شده است. بیشتر گزارشات در مورد تولید pufa توسط تراستوکیتریدها منحصراً با تولید DHA پرداختهاند ( جدول1) زیرا این ترکیب در اغلب موارد فراوانترین Pufa تولید شده توسط نژادهای تراستوکیتریدهای گزارش شده تا امروزه بوده است.
دادههای ارائه شده در جدول 1 بیانگر تغییر است فراوان در زیست توده، لیپید، و بازدههای ماکزیمم DHA که برای نژادهای مختلف تراستوکیتریدها بدست آمدهاند و باشند.
به عنوان مثال Chizochytrium و aggregatum یک زیست تودة gl-1 9/0 بعد از 10 روز تولید کرد( واژاپیلی وکن 1998 ) در حالیکه بعد از 4 روز یک زیست تودة gl-1 8/0 با استفاده از schizechytrium زیر گونة 21 SR بدست آمد، ( یا گوجی و دیگران 1997 ). شاید مهمترین نکته این باشد که تولید Pufa توسط یک نژاد واحد 28210 که تحت شرایط مختلف کشت شد اختلافات قابل ملاحظهای نشان داده است. برای این نژاد یک کشت [12] ، DHA در mgl-1 2100 تولید که(سینگ و وارد 1997) درمقایسه بایک کشت فلاسک غیر متلیکی که DHA در mgl-1 650 تولید نموداری و وارد1994 ).
نمیتوان به تفصیل ترکیبات فراوان فیزیکی شیمیایی شرایط کشت را که برای اثر گذاری بر تولید Pufa توسط نژادهای مختلف تراستوکیتریدها استفاده شدهاند. در این مقاله بررسی نمود. با این وجود جدول 2 یک نمودی است از این که چطور تغییرات در شرایط کشت میتوانند بر زیست توده و مقدار pufa حاصل از نژادهای مختلف تراستوکیتریدها اثر بگذارند.
از این نتایج مشخص است که تغییرات در شرایط کشت اثرات یکنواختی بر تولید pufa توسط نژادهای مختلف تراستوکیتریدها ندارند. بهینه سازی و ترکیب شرایط کشت جهت تولید مقادیر و انواع مختلف pufa مورد نیاز برای کاربردهای خاص تا زمینههایی هستند که به تحقیق گسترده برای هر نژاد انتخابی در جهت تولید جاری نیاز دارند.
اگر چه تولید DHA کانون اصلی توجهات اخیر بوده است مشخص است که بعضی از نژادهای تراستوکیتریدها نیز دیگر pufa ها را تولید میکنند. یا کوجی و دیگران ( 1997 ) پیشنهاد کردهآند که ساختمانهای اسید چرب تراستوکیتریدهای تولید کنندة DHA میتواند برای طبقه بندی آنها 6 طبقه جداگانه مورد استفاده واقع شود: من جمله DPA ( 6- n : 22 ) DHA ؛ DHA / EPA ؛ DHA/ DPA / EPA ؛ DHA / EPA/ AA ؛ DHA / ؛ ( 6- n 2 : 18 ) LA , و DHA / AA / LA لوئیس و دیگران ( 1998 ) تعدادی از نژادهای تراستوکیتریدها را با ساختارهای میکند بدون هیچ Ppufa دیگر بیشتر از TFA % 100 ( شکل 1 ) .
با فرض مشخص بودن تنوع ساختارهای Pufa که برای تراستوکیتریدهای بررسی شد. تاکنون ، میتوان تصور کرد که pufa های معمولترین از این گروه، ارگانیسمها کشف خواهد شد.
دسته بندی | شیمی |
بازدید ها | 1 |
فرمت فایل | doc |
حجم فایل | 33 کیلو بایت |
تعداد صفحات فایل | 39 |
تولید شیرابه سیلویی ماهی
- مقدمه:
ماهیانی که مناسب مصرف انسان نباشد و همچنین آبزیان صید ؟؟؟ برای تولید پودرماهی بکار میرود که دارای بازاری جهانی قابل ملاحظه میباشد. با اینحال، مداوماً فرآیند و راههای نوینی از مصرف ماهی دریایی، ضایعات ماهی و احشاء ماهی، مورد بررسی و تحقیق قرارمیگیرند.
هدف اصلی از تولید سیلانه ماهی ابداع فرآیندهایی با هزینه سرمایهگذاری پائین بوده بتوان آنها را در کشتیهای ماهیگیری و یا درمکانهای کوچک و دورافتاده که درآنها کارخانههای پودرماهی ازنظراقتصادی نمیتوانند فعالیت نمایند، بکار برد. یکی از فرآیندهایی که موردتوجه قرارداشتهاند نگهداری حفظ کیفیت شیمیایی به ماهی بوسیله اسید یا بازها، توأم با هیدرولیز و یا بدون آن، میباشد ]آندرسن،آراسون و یونسون[1]، 1981؛ را وگلیدبرگ[2]،1982[. فرآوردههای حاصل از این فرآیند شیرابه سیلویی ماهی خوانده میشود. شیرابه سیلویی ماهی را شاید بتوان بصورت فرآوردهای مایع و ساخته شده از ماهی یا اجزایی از ماهی و اسید یا ندرتاً باز (مانند هیدروکسیدسدیم)، توصیف نمود. مایع شدگی (میعان) براثر عمل آنزیمهایی که بطورطبیعی دربدان ماهی حضور دارند. ایجاد شده، و بوسیله اسید که شرایط صحیح برای تجزیه بافتها توسط آنزیم و محدود ساختن رشد باکتریهای فاسدکننده را ایجاد میکند، شتاب میگیرد. اکثراً اسیدهای آلی (ارگانیک) بطورمتداول برای تولید شیرابه سیلویی از ماهی بکار میروند.
شیرابه سیلویی ماهی بصورت تجارتی در اسکاندنیاوی و لهستان مورداستفاده قرارمیگیرد. تولید سالانه حدود 120000تن فرآورده است که عمدتاً با بکاربردن اسیدفرمیک، اسیداستیک و اسیدهای معدنی تولید میگردد.
این فرآورده عموماً بعنوان غذا برای ماهی، حیوانات خزدار، خوکها و غیره بکار میرود.
2- پس زمینه و سابقه
تولید شیرابه سیلویی یک ابداع جدید نیست. نخستین بار در فنلاند درسال 1920 توسط ای. آی. ویرتانن[3]، راوگیلدبرگ[4]، 1982، معرفی گردید. او علوفه سبز را به کمک آمیزهای از اسیدهای سولفوریک و هیدروکلریک عمل آورد. این روش درسالهای 1930 توسط ادین[5] برای حفظ و نگهداری و مایعسازی انواع مختلف ماهی و ضایعات ماهی، اتخاذ و اقتباس گردید (ادین، 1940). تولید شیرابه سیلویی ماهی در مقیاسی صنعتی درسال 1948 در دانمارک آغاز شد و پس از سه سال بالغ بر 15000تن سیلوی ماهی توسط 14شرکت تولید گردید.
پترسن،1951[6] در آغاز شیرابه سیلویی ماهی فقط توسط اسیدهای معدنی و غیرآلی نظیر اسید هیدروکلریک و اسیدسولفوریک استفاده میگردید، با اینحال گرچه این اسیدها نسبتاً ارزان بودند، معذالک بسیار مناسب نبودند زیرا عمل نگهدارنده آنها بدواً هنگامی مؤثر واقع میشود که مقدار PH پائین و تاحد 2میباشد (آنرندسن، آراسون و یونسون، 1981). بدین ترتیب لازم است که مادهغذایی پیش از آنکه به حیوانات خورانده شود اسیدزدایی گردد (پترسن، 1953). اثر نگهدارنده و حفاظتی بسیاری از اسیدهای آلی از قبیل اسیدفرمیک درسطح PH بالاتری فعال میگردد (PH=4). از اینرو در سالهای اخیر اسیدفرمیک بنحو فزایندهای درتولید شیرابه سیلویی بکاربرده شده است.
دریوگسلاوی سابق، آزمونهایی در زمینه اسفاده از انواع مختلف اسیدها و آمیزههای اسید در شیرابه سیلویی و بمنظور نگهداری ضایعات و تفالههای ساردین بعمل آمدند. نتایج بدست آمده آن بودند که ارزانترنیشان یک آمیزه 3% اسیدسولفوریک و اسیدفرمیک به نسبت بود. (لیساک[7]، 1961). دانشمندان نروژی یک برنامه بزرگ مقیاس پژوهشی را درسال 1974 پیرامون تولید شیرابه سیلویی از احشاء و ضایعات و لقالههای ماهی، آغاز نمودند. آنها دریافتند که ارزش غذایی شیرابه سیلویی ازطریق ذخیرهسازی زوال مییابد، که عمدتاً بسبب تجزیه اسیدآمینه تریپتوفان در شرایط اسیدی میباشد. هنگامیکه شیرابه سیلویی با علوفه سبز آمیخته میگردد چنین مشکلی معمولاً وجود ندارد زیرا گیاهان معمولاً مقدار تریپتوفان پائینی دارند. چنانچه شیرابه سیلویی با علوفه سبز خشک نظیر پودرعلف آمیخته گردد و هوا بتواند آزادانه دراطراف این مخلوط جریان داشته باشد، در آن صورت اسید بیشتر و یا حداقل اسیدفرمیک 3% برای پیشگیری از رشد قارچ و کپک لازم است. با اینحال استفاده از آمیزه 5/1% اسیدفرمیک و پروپیزیک کفایت میکند و این آمیزه نسبت به اسیدفرمیک خالص ارزانتر میباشد(گیلدبرگ ورا، 1977)؛ اشتروم[8]و دیگر تحقیق همراه، 1980؛ یانگارد[9]، 1991. درسالهای اخیر نروژ دارای تولید سالانه 40000 تا 50000 تن بوده است و درسال 1992 تولید شیرابه سیلویی از ماهی و ضایعات ماهی حدود 60000تن بود. (یانگاردا، 1991، اشتورمو[10]، 1993). با افزودن قند یا حبوبات قندی همراه با لاکترباسیلها به ماهی و ضایعات ماهی میتوان شیرابه سیلویی تولید نمود. لاکتوباسیلها قند را به اسیدلاکتیک تبدیل مینمایند که ماهی را حفظ کرده و شرایط مساعدی برای شیرابه سیلویی ایجاد میکند(پترسن، 1953؛ نیلسون و رایدین[11]، 1968). برخی از لاکتوباسیلها علاوه براسید عناصر و مواد دیگری نیز (پادزیست(آنتی بیوتیک)) تولید میکنند. که اثر حفاظتی و نگهدارندهشان را افزایش میدهد. (لیندگِرِن و کِلِوشتروم[12]، 1978؛ شرودر[13]، 1980). این باسیلها درعین حال جلوگیری کننده از اکسیداسیون چربیها نیز تلقی میگردند (راوگیلدبرگ، 1982). شیرابه سیلویی تولید شده با لاکتوباسیلها هنوز به مرحله تولیدرسمی نرسیده است. تجربیات تغذیهای با جوجهها نشان دادهاند که که شیرابه سیلویی تخمیری درمقام غذا بهیچوجه پائینتر از شیرابه سیلویی تهیه شده بشیوه مرسوم و قراردادی نمیباشد (ویراهادیکوسوما، 1969؛ کومپیانگ، دَروانتو و آریفودین[14]، 1979). این موضوع نیزقابل استنباط است که شیرابه سیلویی نگهداری شده با بکاربردن لاکتوباسیلها ازنظر تولید ارزانتر از شیرابه سلولی نگهداری شده ازطریق موادآلی است علیالخصوص هنگامیکه ضایعاتی غنی از کربوهیدرات همچون ملاس (شیرما)، آب پنیر(کشک)، و غیره تولید گردند (آرندسن، آراسون و یونسون، 1981).
گرچه شیرابه سیلویی اسیدی متداولترین نوع آنست، معهذا چندین روش شناخته شده دیگر نیز وجود دارند. درکانادا کوشش بعمل آمد که احشاء را بوسیله نیترات حفظ نمایند، با اینحال اثرات حفاظتی و نگهداریکننده آن کوتاه بوده و از اینرو برای ذخیرهسازی و نگهداری درازمدت بسیارسودمند نبود (فری من و هوگلند[15]، 1956). درایسلند تجربیات تغذیهای پیرامون پودرتولید شده از شیرابه سیلویی بازی حاصله از احشاء بعمل آمد، که حاکی از آن بودکه ارزش غذایی آن مشابه ارزش غذایی پودرماهی کپلین[16] مرغوب بوده است (داگبیارتسون[17] و دیگر محقیقین همراه، 1976). ازطرف دیگر، باین موضوع نیز اشاره شده است که در شیرابه سیلویی بازی تاحدودی خطر وارد آمدن صدمه و خسارت به اسیدهای آمینه مهم وجود دارد که میتواند منبع به یک سطح تغذیهای پائینتر و تاحدی مشخص، خطرناشی از شکلگیری لیزینوآلامین گردد – یعنی اسیدآمینهای که میتواند باعث مسمویت درحیوانات شود. (ناشناس، 1976؛ گیلدبرگ ورا، 1977؛ راوگیلدبرگ، 1982).
دسته بندی | شیمی |
بازدید ها | 1 |
فرمت فایل | doc |
حجم فایل | 37 کیلو بایت |
تعداد صفحات فایل | 39 |
ارزیابی کمی و کیفی آب و فاضلاب و آزمایش های مربوط به آن
در مبحث آب نکته مهم کنترل کیفیت آب می باشد که کنترل به دو صورت کنترل سابقه دار و کنترل کیفیت روز مره (عمومی ) انجام می شود که حال به طور مختصر تعریفی از آن دو ارائه می شود .
کنترل کیفیت سابقه دار عبارتست از یک روش تحلیلی و بررسی مزایا و معایب و نسبت های آن که در آزمایشگاه انجام می شود .
کنترل کیفیت روزمره (عمومی ) عبارتست از کنترل کیفیت عمومی و خارج از آزمایشگاهی است .
تقسیم بندی آب ها
1) آب های زیر زمینی
آبی که لایه های نفوذ پذیر زمین را اشغال می کند را به عنوان آب های زیر زمینی میشناسیم .
آب های زیر زمینی به صورت های مختلف از قبیل چاه ، قنات و غیره قابل برداشت می باشند و اغلب از آبهایی که در سفره های زیر زمینی انباشته شده جهت مصارف آشامیدنی و شرب استفاده می کنند از آن جهت که آب های سطحی احتمال وجود آلاینده ها در آن بسیار می باشد و هنگامی که این آب ها از لایه های مختلف به داخل زمین نفوذ می کنند این مواد همراه آبها تا اندازه های گرفته می شود و در حقیقت لایه های زیر زمین به عنوان یک صافی برای آب عمل می کند و لذا آب مناسب تری اگر املاح معدنی دیگر همراه آب نشود و خاک ما شور نباشد بدست خواهد آمد .
2) آب های سطحی
آبهایی که جاری یا ساکن برروی زمین باشد را به عنوان آبهای سطحی می شناسیم
سرعت جریان آب در ماسه در روز 5-1 متر است ولیکن در سنگ ریزه (شن ) 10-6 متر در روز می باشد اما همین آب در گل و لای و خاک رس ممکن است چند متر یا سانتیمتر در روز باشد .
آب های سطحی ممکن است مواد آلاینده ای را که بروی سطح زمین قرار دارند را با خود برده و تجزیه هوازی یابی هوازی روی آنها انجام دهد ولذا باید از لحاظ امراض مختلف که احتمال دارد در این نوع آبها باشد یقین حاصل کنیم که این مستلزم آزمایش های مختلف در زمینه های دما و تعیین درصد فسفر کل ، درصد آهن کل و درصد های Zn, Cu, Cr, Ni و تعیین PH وBOD5, COD آب ها که به ترتیب برابر است با مقدار قلیائیت و اکسیژن شیمیایی و زیست شیمیایی لازم می باشد .
3) آب های آشامیدنی
در مورد آب های آشامیدنی ما دستورالعمل های سازمان بهداشت جهانی (WHO) را باید مورد توجه قرار دهیم
البته آب های آشامیدنی بیشتر همان آب هایی هستند که از چاه ، قنات و رودها در دستر س قرار می گیرند .
آب های مورد استفاده در ساختمان
این نوع آب ها باید دارای شوری کم جهت استحکام سیمان و سخت شدن سریع آن باشند
آب های آبیاری
آب های مورد استفاده در آبیاری محدوده های بسیار گسترده دارد که برای هر نوع گیاه و تنوع های آن مختلف می باشد و لذا آب های شور بستگی به شرایط اقلیمی ممکن است مناسب یا نامناسب باشد یا نمونهای دیگر اینکه مثلاً آب های حاوی کربنات برای خاک های قلیایی و خاک های حاوی سنگ آهک و متراکم زیان بخش بوده و لیکن برای خاک های ماسهای و اسیدی مفید می باشد .
شکلی شماتیک از نحوه مراحل انجام آزمایش های لازم که بروی آب آشامیدنی صورت می گیرد .
1- لخته سازی مواد معلق
2- صاف کردن با ماسه
منبع آب ç منبع ذخیره آب خامç 3- صاف کردن با ذغال
|
4 - کلر زنی
5- تصفیه
مصرف کننده (خانگی ، صنعتی ،کشاورزی )
اساس کار کارخانه آب معدنی
1)آزمایشگاه شیمی – میکروبی
2)کنترل کیفیت
1)شیمی – میکروبی
اندازه گیری های عناصر زیر توسط دستگاه D.R.4000
1)PH
2) هدایت سنجی
3) سختی کل
4) قلیائیت کل
5) کلر
6) سولفات
7) بی کربنات
8) فلوراید
9) کادمیم
10) سرب
*آهن طبق استانداردهای جدید حذف شده است
فلزهای سمی آب باید حذف شوند
فلوراید نباید بیش از 1mg باشد چنانچه بیش از این مقدار باشد باید روی سیبل قید شود چونکه برای کودکان و نوزادان مضر است و نباید مصرف شود